Bierinfo PPW 24 november 2016 : “Nieuw Nederlands Peil”

Geynse Witte (5,0%) – Brouwerij Zevenstar (Nieuwegein, 2014)

geynsewitteBrouwerij Zevenstar, opgericht in 2014, is vernoemd naar de enige brouwerij die Nieuwegein heeft gekend maar die zo’n 250 jaar gelden (in 1765) is afgebrand. Dat was nog op het grondgebied van het toenmalige Jutphaas. De naam ‘Zevenstar’ verwijst naar het sterrebeeld ‘Ursa Major’ (Grote Beer), waarvan het helderste deel bestaat uit 7 sterren.

In 2013 ontstond het idee om voor Nieuwegein een eigen bier te brouwen, een idee dat is vormgegeven door het organiseren van een bierbrouwwedstrijd voor de thuisbrouwers van Nieuwegein. Dit heeft geleid tot het oprichten van het Zevenstar Bier Collectief, dat via Brouwerij Zevenstar (een huurbrouwerij; de brouwlocatie wordt niet vermeld) diverse gebrouwen bieren ook commercieel in de markt zet.

De Zevenstar Geynse Witte is een tarwebier naar Duitse (Weizen) stijl, dus naar alle waarschijnlijkheid zonder het gebruik van de in de Belgische varianten voorkomende koriander en gedroogde sinaasappelschillen.

I.P.A. (6,0%) – Lowlander Beer (Amsterdam, 2015)

lowlanderipaOver Lowlander Beer is op het internet niet veel meer te vinden dan dat het bedrijf zich laat inspireren door de vele kruiden en specerijen die door de Hollanders als zeevarende natie in de afgelopen eeuwen van over de gehele wereld naar ons lage landje werden meegenomen. “Chief Botanical Officer” Frederik Kampman werkte jarenlang met gin en jenever en nam zijn kennis over het gebruik van botanica daarbij mee naar de nobele kunst van het bierbrouwen. Ook van deze huurbrouwerij wordt de locatie niet vermeld.

De brouwer houdt van IPA’s en is daarom begonnen om een IPA te brouwen met een unieke smaak. De Britten gingen naar India en wij naar Indonesië. Geïnspireerd door de kruiden die daar werden ontdekt heeft hij een IPA gebrouwen met fruitige citrustonen, en naar zijn mening een soepele smaak met een goede balans tussen de hop en de kruiden. De bij het brouwen gebruikte produkten omvatten onder meer ketoembar (indonesisch korianderzaad). Dit wordt grof gemalen waarna het een kruidige en citrusachtige geur afgeeft. Daarnaast wordt er ook Aziatische witte thee gebruikt, wat zorgt voor een lange, lichtzoete afdronk.

Nognietnaarhuismus (6,4%) – Bird Brewery (Amsterdam 2015)

bird-brewery-logo-300x138Bird Brewery is opgericht door Ralph van Bemmel en Rik van den Berg. Beiden met een achtergrond in de bierwereld (o.a. eigenaar BierLab, oud-bestuurslid PINT en gediplomeerd biersommelier) en een duidelijke visie op bier. Verwacht geen kruiwagens hop, liters koffie of likeur, maar gebalanceerde bieren waarin de ingrediënten mooi naar voren komen. Door de verrassende recepten valt er altijd wat bijzonders te ontdekken. Het betreft een huurbrouwerij die gebruik maakt van de productiefaciliteiten van Jopen Bier in Haarlem.

De Nognietnaarhuismus is een fruitige, licht gebrande American Brown Ale vol karamel-, noten- en koffietonen. Het kastanjekleurige bier heeft een volle body, maar blijft door zijn hopbitters en fruitige tonen fris. Het bier wordt aanbevolen in combinatie met producten vol aardse tonen, zoals paddenstoelen of notenbrood. Met zijn frisse karakter, lichtgebrande mout en volle karamelsmaak past het ook goed bij vlees van de barbecue.

Dubbelblond (7,2%) – Kleiburg (Amsterdam, 2015)

kleiburgdubbelblondBrouwerij Kleiburg is een initiatief van het protestantse Kleiklooster, dat in september 2015 haar deuren opende in de Klusflat Kleiburg. Het Kleiklooster is een plek voor bezinning en gastvrijheid in de Bijlmer, geinspireerd door oude kloostertradities en bewoond door gezinnen en singles.

Aanvankelijk maakte de brouwerij gebruik van de brouwfaciliteiten van Steffelaar Bier in Rotterdam. Het is echter de bedoeling een eigen brouwerij te laten produceren naast het klooster. Het plan daarvoor is uitgedacht door Abt Johannes van den Akker. Op termijn moet het klooster deels worden onderhouden door de inkomsten uit de brouwerij. Thomas Hermsen is de brouwmeester. Hij is geboren in de Bijlmer en een fan van abdijbieren. Als alles goed is gegaan wordt het bier inmiddels in de eigen brouwerij gebrouwen.

Gajes (8%) – Bruut Bier (Amsterdam, 2014)

bruutbiergajesBruut is een (nano)brouwerij en brouwerijhuurder in Amsterdam. Ze houden de productie kleinschalig en gaan zo veel mogelijk duurzaam te werk. Het staat nog op losse schroeven, maar als alles goed verloopt zal Bruut zich straks vestigen als duurzame opererende nanobrouwerij in Amsterdam.

In 2014 hebben ze voor het eerst eigen recepten in het “groot” gebrouwen bij brouwerij De Praght in Dronten. De komende tijd wordt er nog even gebruik gemaakt van de ketels van de Belgische brouwerij Anders.

De Gajes vermeldt geen type op het etiket, maar veroverde een gouden medaille in de categorie zwaar blond bij de Dutch Beer Challange 2016. Vervolgens is dit bier verkozen tot ‘Het beste bier van Nederland 2016’ tijdens het openingsfestival van de Week van het Nederlandse Bier. Het is stevig gehopt met een zuiver-bitter citrusprofiel. Tijdens de lagering heeft het jongbier dry-hopping ondergaan, een techniek die vooral aromatische componenten uit de hop toevoegt aan het bier.

Imperial Stout (10,8%) – Brouwerij Argentum (Schoonhoven, 2014)

argentumimperialstoutDeze brouwerij, voortgekomen uit een vriendengroep die elkaar kende uit het jongerenwerk, komt uit de Nederlandse zilverstad Schoonhoven, hetgeen meteen de naam verklaart (argentum = latijn voor ‘zilver’). Het bedrijf is uiteindelijk opgericht door twee leden van de groep, en heeft een eigen brouwlocatie in Schoonhoven. Wel doen de oprichters het nog steeds naast een volle baan, zodat het brouwen steeds in de weekends plaatsvindt.

De Imperial Stout zou wegens het alcoholpercentage net zo goed als een Imperial Russian Stout kunnen worden aangeduid. Het bier is pikzwart met een traag afnemende schuimkraag. Zoetig, licht geroosterd en een iets fruitig aroma van donkere chocolade, koffie, rozijnen, wat hazelnoot, en een beetje vanille en port.

Dit bericht is geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink.