Bierinfo PPW 22 december 2016 : “Kerstbieren”

Oeps ! Was ik toch zomaar vergeten de teksten van de kerstbieren vergeten te publiceren.  Bij deze dan …

Préaris X-mas (5%) – Vliegende Paard Brouwers, Oedelem (B)

Een eerste plaats op een grote hobbybrouwcompetitie in 2011 zorgde voor een vliegende start voor de Vliegende Paard Brouwers van Andy Dewilde. De firma is genoemd naar de wijk in Oedelem waar hij woont; de Vliegende Paard wijk. Je moet het niet te ver zoeken. Over het voorvoegsel Préaris doet Andy echter wel geheimzinnig.

Omdat Andy niet beschikt over het nodige materiaal om op commerciële schaal te kunnen brouwen heeft hij zich daarvoor gewend tot De Proefbrouwerij in Lochristi, dat op elke mogelijke schaal de eigen recepten van hun klanten in opdracht kan brouwen. Inmiddels zijn dit voor Vliegende Paard brouwers zes vaste bieren en een aantal seizoensbieren.

De Préaris X-mas heeft een oranjegouden kleur en een stevige witte schuimkraag, en ruikt naar hop, perzik, caramel en mout. Het bier smaakt naar een mix van bitterhopsoorten en grapefruit. De afdronk is lang, droog en bitter en ontwikkelt zich naar moutigheid en koper. Al met al niet iets wat je direct bij een kerstbier verwacht.

Christmas (7,4%) – Brouwerij Slaapmutske, Melle (B)

Brouwerij Slaapmutske is opgezet door brouwerij-ingenieur Dany de Smet en zijn echtgenote Marleen, en is voortgekomen uit hun gezamenlijke brouwexperimenten vanaf 1992 ‘in de eigen keuken’. In 1999 wordt een brouwsel ter gelegenheid van de geboorte van hun zoon Jonas zo populair onder familie en vrienden dat ze besluiten dit recept met iets minder alcohol op grotere schaal te laten brouwen. Soms wordt de speen van de kleine Jonas in het bier gedoopt om hem rustig te houden, hetgeen goed blijkt te werken en de inspiratie levert voor de naam van het bier : “Slaapmutske”.

De zaken zijn sindsdien hand over hand gegroeid, en inmiddels heeft de brouwerij een assortiment van 13 producten, die in principe allen worden geproduceerd door De Proefbrouwerij in Lochristi. Export begon in 2004 met Nederland, maar inmiddels zijn de bieren over bijna de gehele wereld verkrijgbaar.

Het Slaapmutske Christmas behaalde in het najaar van 2009 een gouden medaille als beste buitenlandse kerstbier in Denemarken. Het is een donker bier met hergisting op de fles. De bourgougnekleur ontstaat door speciaal geselecteerde kleurmouten. In combinatie met fijne aromahop krijgt het bier daarmee een zachtzoet, licht gekruid aromapalet. De moutige, malse smaak geeft een afgerond en warm mondgevoel. De afdronk is moutig en licht kruidig.

Cuvée de Noël (9%) – Brouwerij St. Feuillien, Le Rœulx (B)

De brouwerij is opgericht in 1873 door Stephanie Friart, die met haar bieren in 1894 en 1895 internationale prijzen won. Aanvankelijk werden er vooral lichte bieren als pils gebrouwen. Later kwamen daar de ‘abdijbieren’ bij (de abdij van St. Feuillien was al in 1796 tijdens de Franse Revolutie opgeheven ), die in 1999 het keurmerk ‘Erkend Belgisch Abdijbier’ kregen (bij de instelling van dat kenmerk).

In 1969 werd met de St-Feuillien Cuvée de Noël een van de eerste kerstbieren in Wallonië gebrouwen. Dit bier werd al enige tijd als winterbier gemaakt onder de naam ‘Spéciale’. Het was het jaarlijkse ‘meesterwerk’ van de brouwerij, dat absoluut een succes moest worden en alleen door de brouwmeester mocht worden gebrouwen.

De kleur van de Cuvée de Noël is diep robijnrood en de geur verrast met een intense ontwikkeling van het aroma. Het bier heeft een ronde smaak, een zachtheid die voortvloeit uit een synergie tussen gebrande moutsoorten, uit een zorgvuldig gevolgde gisting en uit een lang verblijf in de koude kamer.

Delirium Christmas (10%) – Bruwerij Huyghe, Melle (B)

Op de oorspronkelijke locatie van deze brouwerij in Melle werd al gebrouwen sinds 1654, maar ze werd pas in 1906 overgenomen door Leon Huyghe (die er in 1902 was komen werken) en brouwerij “Den Appel” genoemd. In 1938/1939 verhuist het bedrijf naar een nieuwe locatie en wordt ze hernoemd naar Brouwerij Huyghe.

De brouwerij produceert 9 biermerken, waarvan een aantal voor zichzelf en een aantal in opdracht. Tot het assortiment behoren bijvoorbeeld de exotische Mongozo bieren, het St. Idesbald abdijbier voor zichzelf en het Averbode abdijbier voor de Abdij van Averbode.

Het Delirium Tremens bier werd voor de eerste keer gebrouwen in december 1988, en in 1998 bij de World Beer Championships in Chicago verkozen tot het beste bier ter wereld. Wanneer de Christmas versie werd geïntroduceerd is niet direct terug te vinden. De kleur is kastanje-amber en het heeft een fijn, romig schuim. De geur is een complex geheel van caramelmout, fruitigheid, kruidigheid, en zoetheid. De smaak is flink alcoholisch en sterk kruidig met een lichte bitterheid.

Christmas Ale (10%) – Brouwerij St. Bernardus, Watou (B)

De brouwerij is in het begin van de twintigste eeuw opgezet als kaasmakerij, door de monniken van de Franse Mont-des-Cats abdij. Dit gebeurde in het dichtbij gelegen Belgische Watou omdat het werken hen in Frankrijk door anti-klerikaal beleid zeer moeilijk werd gemaakt. Na 1930 verbeterden die omstandigheden. In 1934 werd daarom de kaasmakerij verkocht en gingen de monniken terug naar Frankrijk. De koper breidde het bedrijf verder uit.

Kort na de Tweede Wereldoorlog gingen de paters van de trappistenabdij van Westvleteren op zoek naar iemand om hun Westvleteren bieren te brouwen en verkopen, omdat men dit niet meer zelf wilde doen. Men sloot een licentieovereenkomst af met de voornoemde kaasmakerij en de brouwerij St.Bernard werd opgericht. De brouwmeester van Westvleteren werd partner in de brouwerij, en bracht naast de know-how ook de originele recepten en de originele St.Sixtus-gist mee.

De licentieovereenkomst bleef 46 jaar lang in stand. Ondertussen bleven de paters van Westvleteren brouwen voor zichzelf en voor de verkoop in een drietal café’s, waaronder ‘In De Vrede’ vlakbij de abdij. In 1992 kwam aan de licentie een einde en sindsdien brouwt brouwerij St. Bernard dezelfde bieren met hetzelfde recept maar onder een andere merknaam: St.Bernardus.

De Christmas Ale is een donker bier, met een volle moutig-fruitige smaak, gebrouwen met meer en andere hop en moutsoorten, en dus ook met meer aroma’s en smaken. Met net zo’n complexiteit als de St.Bernardus Abt 12 biedt de Christmas Ale een kruidig, muntachtig smaakprofiel van alcoholwarmte, vergiste melasse, abrikozen, drop en marsepein.

Most wonderful time for a beer (10%) – Brouwerij ‘t Uiltje, Haarlem (NL)

Brouwerij Het Uiltje is gestart in 2012 door Robbert Uyleman, woonachtig in Haarlem en vanaf 2010 werkzaam als parttime barman en brouwer in de Jopenkerk. Hij maakte voor zijn bieren daarom aanvankelijk gebruik van de brouwfaciliteiten van Jopen Bier. Inmiddels heeft hij echter een eigen brouwerij en proeflokaal in de Waarderpolder in Haarlem, en een eigen proeflokaal in de Haarlemse binnenstad.

Brouwerij Het Uiltje denkt vooral in uitgesproken stijlen. Het bedrijf brouwt daarom vooral keihard gehopte bieren zoals IPA’S en Double IPA’S maar ook zure bieren, rauchbieren, of juist houtgelagerde en barrel aged imperial stouts, scotch ales en barleywines. Ook zijn er zeer regelmatig ‘collaboration brews’ met bezoekende buitenlandse brouwers.

De brouwerij zegt over dit bier onder meer : “Het is een ode aan het lelijke eendje onder de Engelstalige kerstliedjes, in 1963 opgenomen door Andy Williams. Een middeleeuws (gruit)bier met gebruik van kruiden die alleen in de vrije natuur rondbanjerende Kelten durfden te gebruiken. Verder een hint van caramel en een snufje zoethout – dit bier is even gezwollen en ordinair als het lied waardoor het is geïnspireerd.”

Dit bericht is geplaatst in Algemeen, Verslag. Bookmark de permalink.